Amsterdam stelt wandelhelm verplicht

AMSTERDAM – Vanaf volgend jaar moeten voetgangers in Amsterdam een wandelhelm dragen. “Iedereen loopt tegenwoordig op sneakers en daardoor ook veel harder dan vroeger”, zegt burgemeester Femke Halsema. “Daardoor gebeuren veel ongelukken. Voetgangers botsen tegen elkaar op, stoten daarbij hun hoofd, en dat doet echt heel erg pijn. Het is gewoon verstandiger om met een wandelhelm op naar buiten te gaan.”

In eerste instantie wordt de wandelhelm alleen verplicht in straten en op pleinen. In parken, zoals het Vondelpark, mogen voetgangers hun helm komend jaar nog wel afdoen. “Maar we adviseren iedereen om de helm daar ook op te houden”, aldus Halsema.

De helm moet zichtbaar worden gedragen. Dat betekent dat moslima’s de helm over hun hoofddoek heen moeten dragen, en niet eronder. Het is ook niet toegestaan om een petje of pruik over de helm heen te dragen. De politie gaat het eerste jaar streng toezien op de nieuwe regel. Voetgangers die op de openbare weg geen wandelhelm dragen, krijgen een boete van 250 euro. Bij drie overtredingen worden hun schoenen in beslag genomen.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht