Nieuwsmijders verbolgen: ‘Niemand houdt ons op de hoogte’

AMSTERDAM – Nieuwsmijders klagen in toenemende mate dat ze niet op de hoogte zijn van ontwikkelingen in de wereld. “Als je het nieuws niet volgt, wil dat niet zeggen dat je niet op de hoogte wilt zijn”, zegt Jacques Karremans van de Vereniging Nieuwsmijders Nederland (VNN). “De overheid laat het hier afweten. Ze zouden gewoon een brief kunnen sturen om ons op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen in Oekraïne of Gaza. Maar dat doen ze niet. Ze dwingen mensen om het nieuws te volgen.”

Onderzoek van opiniepeiler Marlies Gegrond laat zien dat steeds meer mensen het nieuws mijden, maar dat deze mensen tegelijkertijd het gevoel hebben dat ze het contact met de wereld te verliezen. “Ze voelen zich echt aan hun lot overgelaten door de overheid”, stelt Gegrond. “Ze verwachten gewoon even een telefoontje van het ministerie van Buitenlandse Zaken als er een aanslag is gepleegd ergens in de wereld, of als er een overstroming of aardbeving is in een ver land. De meeste nieuwsmijders zouden het ook geen bezwaar vinden als de overheid dat soort dingen laat weten via een een WhatsApp-bericht, of desnoods via een filmpje op TikTok. Als ze maar niet het nieuws hoeven te volgen.”

Achtergesteld

Arie Buitendijk uit Heerenveen volgt het nieuws al ruim tien jaar niet meer. “Ik merk dat ik op feestjes niet meer kan meepraten over internationale ontwikkelingen. Iedereen weet overal vanaf, maar ik niet. Ik voel me in zulke situaties echt achtergesteld. Dan stuur ik de volgende dag maar weer een brief aan de overheid, met voor de zoveelste keer de vraag waarom ze me niet op de hoogte houden. Gewoon even een telefoontje als er iets is gebeurd in de wereld. Het is zo’n kleine moeite.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht