Politieke partijen: ‘Onbegrijpelijke taal blijft nodig’

DEN HAAG – Meerdere politieke partijen hebben deze week een verkiezingsprogramma in begrijpelijke taal gepresenteerd, maar zeggen tegelijkertijd dat onbegrijpelijke taal ook nodig blijft. “We kunnen niet altijd begrijpelijke taal gebruiken, want dan merken mensen dat we soms helemaal niks inhoudelijks zeggen”, stelt Jesse Klaver van PvdA/GroenLinks.

Ook SGP-lijsttrekker Chris Stoffer vindt dat onbegrijpelijke taal prioriteit moet blijven krijgen: “Af en toe doen we moeite om voor iedereen begrijpelijk te zijn, maar de rest van het jaar zitten we er echt niet op te wachten dat iedereen onze plannen kan lezen. Want dan gaat iedereen zich ermee bemoeien. Verkiezingen zijn al vervelend genoeg, de rest van het jaar houden we mensen graag op afstand.”

Tot nu toe hebben D66, GroenLinks/PvdA, ChristenUnie en SGP hun verkiezingsprogramma omgezet in teksten die Nederlanders daadwerkelijk kunen begrijpen. De Partij voor de Dieren heeft aangekondigd dat binnenkort ook te zullen doen. Pieter Omtzigt heeft laten weten dat hij nog twijfelt over een verkiezingsprogramma in begrijpelijke taal, en wil die knoop pas na de verkiezingen doorhakken.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht