Badgasten geshockeerd: ‘Als je het water uit het zwembad haalt, is het niet meer blauw’

WASSENAAR – Bezoekers van waterpark Duinrell kregen de schrik van hun leven toen een YouTuber aantoonde dat het water van het Tikibad zijn blauwe kleur verliest zodra je het eruit haalt. Dave ‘Dare To Ask’ van Ginderen vulde gisteren een glas met zwembadwater en hield het voor zijn camera. “Als je het water uit het zwembad haalt, is het meteen niet meer blauw”, constateerde hij in zijn video, die inmiddels meer dan een miljoen keer is bekeken. Bezoekers die getuige waren van het experiment, verlieten geschrokken het zwembad. “Ik weet niet wat voor straling hier in de lucht zit, maar dit is echt niet normaal”, riep een 17-jarige zwemster, voor ze in nat badpak op haar scooter sprong en op hoge snelheid het gebied verliet.

In de reacties onder de YouTube-video blijkt dat mensen op zoek zijn naar een verklaring voor het verschijnsel. Volgens sommigen is het kleurverlies van het water te wijten aan klimaatverandering. Door veranderingen in de atmosfeer zou het water onder invloed van UV-straling van de zon snel verbleken. Anderen denken dat het snelle kleurverlies aantoont dat er in de Oekraïne een kernoorlog gaande is die in de media wordt verzwegen.

Optische illusie

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er geen sprake van water dat van kleur verandert. “Alles wijst erop dat Duinrell kraanwater gebruikt in de zwembaden, en geen zwembadwater”, aldus een woordvoerder. “Zoals iedereen weet: zwembadwater is blauw, en kraanwater is kleurloos. Doordat ze in Duinrell de wanden van het zwembad blauw verven, ontstaat de illusie van blauw zwembadwater. Zodra je het water uit het zwembad haalt, zie je dat het dat niet is.”

Zwembadwater is een stuk duurder dan kraanwater, omdat het in Nederland van nature niet voorkomt. Het moet worden geïmporteerd uit gebieden zoals de Seychellen en de Malediven, waar het zeewater azuurblauw is. Daarna moet het eerst worden gefilterd en ontzilt voordat het in een zwembad kan worden gebruikt. Veel zwembaden kiezen daarom voor het goedkopere kraanwater en gebruiken optische illusies om het zwemwater toch blauw te laten lijken.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht