Te weinig aandacht voor gewenste intimiteiten op de werkvloer

UTRECHT – Er moet meer aandacht komen voor gewenste intimiteiten op de werkvloer. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in het onderzoeksrapport ‘Een gezond flirtklimaat’. Volgens het rapport is er de afgelopen jaren te eenzijdig gesproken over ongewenste intimiteiten. “Die zijn ook problematisch,” stelt onderzoeksleider Ari Vergaan. “Maar we moeten niet vergeten dat er ook collega’s zijn die juist beter functioneren als ze af en toe een klapje op de billen krijgen van de juiste collega. En dat sommige collega’s hunkeren naar borsten die ‘per ongeluk’ even tegen hen aan duwen bij de koffieautomaat.”

Het onderzoek is geïnspireerd door de Amerikaanse actiegroep A Flirt Doesn’t Hurt, die al jaren pleit voor minder preutse werkomstandigheden op de Amerikaanse werkvloer. “Het is te makkelijk om elke vorm van intimiteit op de werkvloer als ongewenst te bestempelen”, stelt Vergaan. “Als je alleen al kijkt hoeveel relaties er ontstaan op het werk, dan is het zonneklaar dat flirten een gezond onderdeel is van de werkcultuur. We moeten dat niet proberen te ontkennen.”

Stickers

Het rapport ‘Een gezond flirtklimaat’ stelt dat er meer gesproken moet worden over gewenste intimiteiten op de werkvloer. “Vooralsnog is dat onze enige aanbeveling. Wij willen niet zo ver gaan als A Flirt Doesn’t Hurt. Zij verspreiden op grote schaal stickers bij grote bedrijven, die werknemers op hun kleding kunnen plakken. Daar staan dan dingen op als ‘Aanraking? Ja, graag!’ of ‘Mijn billen kunnen wel tegen een stootje’. Wij zijn daar geen voorstander van, omdat het bestickeren van kleding uiteindelijk toch voor slijtage van het textiel zorgt. Dat vinden wij geen duurzame oplossing.”

App

A Flirt Doesn’t Hurt verspreidt de stickers vooral als ludieke actie. “We weten ook wel dat de meeste werknemers zo’n sticker niet zullen dragen”, laat Susan Johnsson van de actiegroep weten. “Want de meeste mensen zitten niet te wachten op aanrakingen en flirts van elke collega… er zijn collega’s waarbij intimiteiten ongewenst zijn, en andere collega’s waarbij intimiteiten juist zeer welkom zijn. Naast de stickers leveren wij daarom ook een app die werknemers binnen een bedrijf op hun telefoons kunnen installeren. In de app kun je aangeven wie wel en wie niet met je mag flirten. Collega’s kunnen dat dan zien. Je kunt zelfs voorkeuren per collega aangeven. Bijvoorbeeld: Collega A mag niet binnen een straal van twee meter komen en mag geen oogcontact van langer dan een halve seconde met mij hebben, collega B mag wel flirten maar alleen via oogcontact en verbaal, collega C mag me eventueel aanraken maar niet in erogene zones, collega D mag me overal betasten, zelfs onder mijn kleding, zolang niemand het maar ziet, en collega E mag alles met me doen op de werkvloer onder voorwaarde dat hij of zij me binnen een jaar ten huwelijk vraagt.”

Ari Vergaan vindt de Amerikaanse app een ‘interessant initiatief’, maar ziet zo’n applicatie in Nederland niet snel verschijnen. “Zo’n app bouwen is erg duur.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht