Discussieplatform geenmening.nl opgeheven

AMSTERDAM – Discussieplatform geenmening.nl is gisteren offline gehaald. Volgens de moderatoren onderschrijven steeds meer gebruikers het uitgangspunt van het platform niet. “Opeens leek iedereen overal wat van te vinden”, aldus oprichter Ward van Dachten. “We hadden de grootste moeite om al die berichten met een mening weer weg te halen. Dat ging zo ver dat onze moderatoren uiteindelijk elk nieuw bericht moesten verwijderen. Overal zat wel een zweem van opinie in.”

Geenmening.nl werd in de beginjaren van het internet opgericht. De eerste gebruikers waren mensen die feiten uitwisselden, maar daar niet meteen een standpunt over innamen. “De meest gehoorde opmerkingen in die tijd waren ‘Daar moet ik nog eens over nadenken’ en ‘Daar vind ik niet direct iets van’. En zulke woorden werden gewaardeerd door de andere gebruikers”, zegt Van Dachten. “Maar geen mening hebben is vandaag de dag niet meer in zwang.”

Geen feitenkennis

Een aantal moderatoren van geenmening.nl is overgestapt naar een nieuw initiatief: geenfeitenkennis.nl, een website waar mensen ongelimiteerd meningen mogen verkondigen zonder enige feitelijke onderbouwing. Het nieuwe platform moet eind dit jaar online komen. “Dat vind ik tenminste”, aldus initiatiefnemer Ron Nolets. “Ik heb geen idee of het ook echt kan.”

Bekijk het afscheidsbericht op geenmening.nl.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht