Hoekstra overgeplaatst naar Marginale Zaken

DEN HAAG – Premier Rutte heeft Wopke Hoekstra overgeplaatst naar het ministerie van Marginale Zaken. Tot gisteren was Hoekstra minister van Buitenlandse Zaken. “Met baard terugkomen van vakantie en dan een beetje staatsrechtelijk domme dingen gaan lopen roepen, dat kunnen we op dit moment gewoon niet hebben”, aldus de minister-president. Rutte vindt Marginale Zaken ‘passend’ voor Hoekstra. “Over de meeste kwesties die op dat ministerie spelen, is niets vastgelegd in het regeerakkoord. Hij kan daar zoveel onhandige uitspraken doen als hij maar wil.”

Het ministerie van Marginale Zaken gaat over dermate futiele zaken, dat de meeste Nederlanders het departement niet eens kennen. In de portefeuille van Marginale Zaken zitten onder andere onbeduidende afvalproblematiek, zoals schelpjes die dagelijks aanspoelen op de Nederlandse stranden, en het behoud van niet-bedreigde diersoorten zoals de merel en de mier. Ook alledaagse gezondheidskwesties zoals muggenbulten en kalknagels vallen onder Marginale Zaken. Het ministerie houdt zich verder bezig met krapte op de arbeidsmarkt in sectoren waar geen krapte is.

Risico

Het ministerie van Marginale Zaken draaide de afgelopen jaren zonder bewindspersoon, tot ieders tevredenheid. “De grootste fout die Hoekstra nu kan maken, is zoveel ophef genereren over een marginale kwestie, dat het opeens geen marginale kwestie meer is”, aldus de secretaris-generaal van het ministerie.

Lees ook: