Albert Heijn komt terug van tandpasta zonder tube

ZAANDAM – Albert Heijn stopt met het verpakkingsvrij verkopen van tandpasta. “Het wordt een kliederboel”, constateert Marit van Egmond, CEO van de supermarktketen. “We zien steeds meer mensen met een handje tandpasta de winkel verlaten. Ondertussen hebben ze andere boodschappen verzameld en afgerekend. De tandpastavlekken zitten werkelijk overal. Vooral de types die altijd even in elke avocado moeten knijpen, zijn een ramp. Dat zijn een soort superspreaders.”

Albert Heijn begon deze maand met het concept ‘Verpakkingsvrij boodschappen doen’. Meerdere producten werden zonder zak, fles, bakje of doosje verkocht. Zo waren er hompen onverpakt vlees in de koeling opgestapeld, lag er een plas cola in het gangpad met frisdranken, hing er een nevel van Axe-deodorant vlak voor de kassa’s en kon je door de hele winkel heen onverpakte garnalen vinden. Een enorme kwak tandpasta lag op een schap tussen kledders shampoo, half afgerolde condooms en deels vochtig geworden maandverband. “Het had goed kunnen werken, als klanten wat netter met al die producten waren omgegaan”, stelt Van Egmond.

Tandpastavrije tubes

Albert Heijn stopt nu met het verkopen van tandpasta-zonder-tube, maar supermarktkenners verwachten dat de grootgrutter op korte termijn ook stopt met de colaplas en shampooklodders. “Het was een visionair idee, maar de wereld is er nog niet klaar voor”, stelt Albert Heijn-watcher Piet de Ruyter. “Ik denk wel dat Albert Heijn er goed aan doet het eens andersom te proberen. Waarom zeggen ze niet: voortaan verkopen we tandpastavrije tubes?”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht