Rutte laat nieuw elan implanteren

DEN HAAG – Mark Rutte laat volgende week nieuw elan implanteren. Volgens de woordvoerder van de demissionaire minister-president gaat het om een ‘kleine ingreep’, die zonder narcose kan worden uitgevoerd. Rutte grijpt naar de chirurgische ingreep vanwege aanhoudende kritiek dat in het aankomende kabinet voor een deel dezelfde ministers verschijnen als in de oude ministersploeg. Critici verwijten Rutte dat hij wel spreekt over nieuw elan, maar het niet waarmaakt. De demissionaire premier vermoedt dat het implantaat voor de nodige nieuwigheid gaat zorgen. “Ik zal er straks flink wat elan uitflappen”, zei Rutte lachend voor de camera’s. “Veel meer elan dan mensen van mij gewend zijn.”

De woordvoerder van de premier laat weten dat Rutte meerdere oplossingen heeft overwogen. “Een nieuw kapsel stond lange tijd op nummer 1, maar Mark durfde dat toch niet aan. Een ander kleurtje, krullen, een matje in de nek… hij schrok er steeds van terug. Een andere kledingstijl is ook overwogen, en zelfs een sekse-verandering. Dat laatste leek vorige week nog de voorkeur te hebben. Maar uiteindelijk is toch gekozen voor de chirurgische optie. Gewoon een beetje nieuw elan in het brein plaatsen.”

Oude bestuurscultuur

Tegelijkertijd met het implanteren van nieuw elan, zal ook een stukje oude bestuurscultuur operatief worden verwijderd. “Het is altijd moeilijk te traceren waar dat zit”, laat de chirurg die de ingreep moet uitvoeren aan Feitig weten. “Maar bij Rutte zit het overal, dus een stukje verwijderen is kinderspel.”

Lees ook: Rutte doet zijn speeches al jaren deepfake