Bitterbalprotest loopt uit de hand

DEN HAAG – Het bitterbalprotest op het Malieveld in Den Haag is gisteren ernstig uit de hand gelopen. Duizenden demonstranten bekogelden de politie met zakjes mosterdmayonaise en houten prikkertjes. De betogers droegen spandoeken met leuzen als ‘Liefde, vrijheid, variabele porties’ en ‘Weg met de portiestaat’. De demonstranten willen een einde aan vaste aantallen bitterballen in cafés. “Waarom kun je bitterballen niet per stuk bestellen?”, vraagt protestorganisator Damiaan Koket zich af. “Als je met zijn vijven bent, en je krijgt een portie van zes… daar kom je toch niet uit!”

De woede van de demonstranten keert zich voornamelijk tegen cafés die porties van vijf of zeven bitterballen serveren. “Een priemgetalportie is het ergste wat er is”, aldus Koket. “Zeven bitterballen, dat komt alleen goed uit als je in je eentje bent of met zijn zevenen. Van zes bitterballen kun je nog zeggen: het is deelbaar met zijn tweeën, met zijn drieën, met zijn zessen en natuurlijk in je eentje. Daar kom je in veel situaties nog wel mee uit de voeten. Maar een priemgetal is de meest beroerde portie die je kunt hebben.”

Prijs per bal

Koket pleit met zijn organisatie Bittere Pil al jaren voor een prijs per bal in cafés en restaurants. “Waarom staat er op de menukaart niet gewoon wat één bal kost? Dan kun je zelf zeggen: ‘ik wil er zes’ of ‘ik wil er veertien’. Als je een biertje bestelt, krijg je toch ook niet meteen een heel sixpack?”

Koninklijke Bitterbal Nederland (KBN), de overkoepelende organisatie van bitterballen serverende horecagelegenheden, houdt vooralsnog vast aan de bestaande porties. Een voormalig medewerker van KBN heeft Feitig laten weten dat de organisatie cafés adviseert om onhandige aantallen te hanteren, zodat klanten geneigd zijn twee porties of meer te bestellen, ook al is dat vaak te veel.

Lees ook: Onduidelijkheid over statiegeld in Afghanistan

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht