GroenLinks-raadslid krijgt cursus ‘Seksisme en humor uit elkaar houden voor absolute beginners’

DEN HAAG – Het Haagse raadslid Mariëlle Vavier (GroenLinks) krijgt van haar partij een cursus ‘Seksisme en humor uit elkaar houden voor absolute beginners’. Dit naar aanleiding van haar reactie op de ‘Bikinilijn’ van het Haagse vervoersbedrijf HTM. Vavier noemde het woordgrapje dat HTM bedacht voor de tram naar Scheveningen ‘seksistisch’. “Dit is zelfs voor ons doen een iets te zure reactie”, zegt partijleider Jesse Klaver. “Het is belangrijk te onderscheiden wanneer iets een grapje is en wanneer niet. Vrouwen zijn op het Scheveningse strand helemaal niet verplicht om een bikini te dragen. Dat zou het pas seksistisch maken. Maar ze mogen ook topless, of op sommige delen van het strand naakt. Niks aan de hand dus.”

Humortrainer Job Oosterling van Humor Kun Je Leren gaat Vavier bijspijkeren op het gebied van humor en seksisme. “Als zo’n cursiste binnenkomt voor de eerste les, dan roep ik altijd meteen ‘Lekkere tieten!’ en dan vraag ik daarna meteen: ‘Was dat grappig of seksistisch?’ Je moet een beetje makkelijk beginnen, nietwaar. Het gevaar voor een trainer is altijd dat je het niveau van de cursist te hoog inschat.”

Een beurt geven

De humortrainer heeft van GroenLinks praktijkvoorbeelden uit de gemeentepolitiek in Den Haag. “Ik zag een motie van mevrouw Vavier over het aanpakken van straten met raamprostitutie, met de titel Geef Doublet- en Geleenstraat een goeie beurt. Kijk, dat is een leuke woordgrap. Dus ze kan het wel! We gaan eens kijken of ze humor straks niet alleen kan toepassen in moties en amendementen, maar ook gewoon op straat. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.”

Lees ook: Vegan seks in opmars