Minister Grapperhaus klust al langer bij als zanger

DEN HAAG – Minister Grapperhaus klust bij als zanger op feesten en partijen. Dat heeft Feitig via een WOZ-procedure naar boven kunnen halen. Na Grapperhaus’ uitvoering van ‘Zeg Mondkapje waar ga je henen’ eind vorige week, ontstond bij velen al het vermoeden van een heimelijke zangcarrière. “Zijn impromptu variatie op het bekende liedje over Roodkapje leek spontaan, maar verraadde een getrainde zangstem”, aldus stemcoach Lieke Dendermonde. Grapperhaus ontkende afgelopen weekend nog in alle toonaarden een draaideur-zanger te zijn. “Het was eenmalig”, hield de Minister van Justitie vol.

Sinds de invoering van de Wet Openbaarheid Zangcarrière (WOZ) is het voor journalisten en burgers eenvoudig te achterhalen of iemand naast zijn baan ook bijklust als zanger. Een WOZ-verzoek kan bij elk café, restaurant of zalencentrum worden ingediend, en moet binnen een paar dagen worden beantwoord. Grapperhaus blijkt de afgelopen jaren meermaals te hebben gezongen voor huwelijken, jubilea en zwemdiploma-uitreikingen. Vanwege corona deed hij dat het afgelopen jaar vaak via Zoom, doorgaans vanuit de Trêveszaal op het Binnenhof.

NIEUWE CARRIÈRE

Minister Grapperhaus gaf vandaag ruiterlijk toe dat hij een carrière als zanger ambieert. “Het ministerschap is niet lang vol te houden, je moet constant opletten dat je niet iets doet waar iedereen over valt”, laat hij weten aan Feitig. “Mensen zijn ook veel dankbaarder als ik iets zing. Dat vinden ze leuker dan een nieuwe maatregel van bestuur.”

Grapperhaus heeft zelf al besloten niet als minister terug te keren in een nieuw kabinet. Hij wil zich na de zomer volledig gaan toeleggen op het zingen op feesten en partijen. “Ik denk vooral aan huwelijken”, laat de zingende minister weten. “Mensen weten me te vinden als het om een huwelijksfeest gaat. Ik heb wat free publicity gehad het afgelopen jaar.”

TERUGKIJKEN

Bekijk hier nog eens het filmpje van Grapperhaus die ‘Mondkapje waar ga je henen’ zingt.

Lees ook: Mondkapjesverenigingen schieten als paddestoelen uit de grond